פיזיותרפיה באריאל
פיזיותרפיה מסייעת לשיקום התנועה ותפקוד הגוף, כאשר אדם סובל מבעית כאב, פציעה או מוגבלות מוטורית
שיטת העבודה בפיזיותרפיה היא דרך תרפיה מנואלית, תרגילים והנחיות תנועתיות לשיפור התפקוד של הגוף.
בעזרת טיפול פיזיותרפיה ניתן לטפל ולהפחית בעיות כאב, ואף למנוע התקפים שעלולים להגיע במצבים של בעיות אורטופדיות.
הטיפול מסייע לשיפור איכות החיים, בנוסף אודות לטיפול מתאפשר לשמור על תחביבים ואפילו על מקצוע ומקום העבודה למרות מגבלות ו/או פציעות.
הטיפול מבוסס על מחקרים ומדע, אך בנוסף מתייחס למצבו השלם של האדם ולאורח החיים שלו- עבודה, תחביבים וכו'
הבסיס של הטיפול הינו מעורבות של המטופל בטיפול, ולקיחת אחריות על קצב החלמתו ומצב בריאותו, וזאת על ידי חינוך נכון, מתן ידע ומודעות.
ניתן להגיע לטיפול למטרות שונות ובכל שלב בחיים. ניתן לטפל בכאבי גב, פריצת דיסק, בלט דיסק, תסמונת תעלה קרפלית, דלקת במפרק, ומגוון רחב של בעיות כאב או בעיות המערבות מגבלה בתנועה
1
צביטה בכתף+דלקת בכתף - syndrome rotator culf impingment
כשהיד מתרוממת מעל לגובה הראש באופן חוזרני, המרווח בין עצם האקרומיון בכתף לעצם הזרוע מצטמצם, וצובט את גידי שרירי הכתף ואת הבורסות במפרק- דבר שגורם לכאב. הצביטה החוזרנית גורמת עם הזמן לדלקת בגיד ובהמשך לקרע בגיד.הכאב ממוקם לרוב בקדמת הכתף. היא יכולה להופיע כתוצאה מטראומה או ללא סיבה, דבר הנפוץ בגילאי ה60.כאב ודלקת בשרירי הכתף גורמת לנפיחות מקומית ורגישות בקדמת הכתף. בהרמת היד, יורגשו כאב ונוקשות, ואולי אף בהורדת היד.הופעת הסימטומים, שלא כתוצאה מטראומה יהיו באופן הדרגתי, ויש לטפל בבעיה כבר בשלבים המוקדמים. הסימפטומים בשלבים המוקדמים הם כאב במנוחה ובפעילות, הקרנת כאב לאורך היד, כאב פתאומי בתנועת היד.כשהבעיה מחריפה, מופיע גם כאב בלילה, ירידה בכח ובתנועת היד, קושי בעשיית פעילויות הדורשות הגעה למאחורי הגב כמו כיפתור או סגירת ריץ-רץ.איך מאבחנים צביטה של הכתף?האבחון יבוצע ע"י הפיזיותרפיסט או הבודק והוא יכלול מבחני כח ותנועה בתנוחות שונות, ובאמצעות U.S.איך מטפלים בצביטה של גידי הכתף?מטרת הטיפול היא להוריד כאב ולהחזיר את תפקוד מפרק הכתף. ברוב המקרים, הטיפול ההתחלתי לא מערב ניתוח. למרות שהטיפול יארך בין כמה שבועות לכמה חודשים מטופלים רבים משתפרים באופן הדרגתי וחוזרים לתפקוד. ככל הנראה המטפל ימליץ להפחית במידת האפשר את הפעילויות המבוצעות מעל מפרק הכתף.הפיזיותרפיסט, יתמקד בתחילה והחזרת טווח התנועה למפרק הכתף באמצעות מתיחות שיועילו להחזרת טווח זה ולהורדת הכאב.ברגע שרמת הכאב יורדת, הפיזיותרפיסט יכול להתחיל בתוכנית חיזוק לקבוצת שרירים אלו.זריקת קורטיזול יעילה מאוד לכאב, אך לא מומלצת כיוון שהיא גורמת להיחלשות הגידים.הטיפול בדלקת הכתף הוא בד"כ טיפול שמרני - כלומר אין צורך בניתוח - יש להקפיד על שינוי אורח חיים בשילוב עם טיפול פיזיותרפיה/דיקור סיני/ עיסוי רפואי/ כל שיטה אשר יעילה בהפחתת דלקת.יש להתחיל את הטיפול באופן מיידי ולא לחכות- ככל שהזמן עובר, המחלה מחמירה, הכאבים וההגבלה מתגברים וזמן הריפוי מתארך.במרכז טיפולים אריאל הטיפול המומלץ הוא שילוב של מספר טיפולים:תרפיה מנואלית - עיסוי רקמות שרירי הכתף + מתיחות ורוטציות למפרקי הכתף והמרפק.דיקור סיני - להפחתת הדלקת והכאבפיזיותרפיה - שימוש במכשיר אולטראסאונד ומכשיר טנס מתקדם לטיפול בכתף + תרגילים בהתאמה אישית.לקביעת טיפול / יעוץ והתאמת תוכנית טיפול מתאימה על ידי פיזיותרפיסט בכיר:
2
סקוליוזיס scoliosis
סקוליוזיס היא הפרעה שגורמת לעקומה במישור הפרונטלי (בהסתכלות מלפנים) בחוליות עו"ש. העקומה יוצרת צורת C או S. העקומה בהסתכלות מהצד נשארת תקינה. סקוליוזיס נפוצה פי 2 בבנות מבנים. זה יכול להופיע בכל גיל, אך הכי נפוץ זה מעל גיל 10. זה לרוב תורשתי וקורה ללא כל סיבה הנראית לעין, ורואים החמרה מדור לדור. ישנם גורמים נוספים לסקוליוזיס: רגל קצרה בצד אחד או ספאזם שרירי בגב. זה יכול להיות מולד, ניווני בקשישים (כתוצאה מארטריטיס), גידול שגורם לכאב ובכדי להתחמק מכאב זה מתבצעת הסטה של הגב לצד השני, אוסטאופורוזיס, שברי דחיסה בעו"ש ועוד.
סימפטומים:
הסימפטום העיקרי של סקוליוזיס זה העקומה בעו"ש שמתהווה באיטיות רבה שקל לפספס זאת עד להחמרה. זה יכול להגיע לכך שרואים שהראש נוטה לאחד הצדדים, או כתף שגבוהה מהשניה. אם זה חמור מאוד, זה יכול לגרום להפרעה בלב ובריאות.
אבחנה
האבחון יבוצע ע"י הפיזיותרפיסט של מרכז הטיפולים והוא יכלול מבחני כח ותנועה בתנוחות שונות ותשאול.
הבדיקה כוללת שאלות על היסטוריה משפתחתית, כאב, חולשה או בעיות רפואיות אחרות. הבדיקה הפיזיקלית כוללת הסתכלות על העקומה בכל המישורים, בכיפוף לפנים, ובדיקת סימטריה בין שני צידי הגוף. כמו כן, יעשה צילום רנטגן. לפי הממצאים יקבע הטיפול, במידה ויש צורך.
זה חשוב שהרופא יאבחן את זמן הגדילה שנותר- מאחר שעם הגדילה העקומה עלולה להחמיר ויש לעקוב אחרי זה. זה נעשה באמצעות צילום רנטגן של עצמות האגן או שורש כף היד שמצביעים על זמן זה.
בדיקות בבית הספר עוזרות לאבחן מקרים רבים בזמן מוקדם, דבר המאפשר לטפל בכך באופן שמרני ולא ניתוחי. רוב האנשים עם סקוליוזיס חיים חיים מלאים ורגילים.
איך מטפלים בדלקת במרפק?
הטיפול תלוי בחומרת וסוג הסקוליוזיס. לסוגים מסויימים יש סיכוי להחמרה יותר מלשאר. ישנם שלושה טיפולים עיקריים- מעקב, מחוך וניתוח. אם הסקוליוזיס נגרם מדפורמציה באזור אחר בגוף, כגון קיצור רגל, נשים הגבהה מתחת לעקב רגל זאת בכדי למנוע תופעה זו. מטרת המחוך הוא למנוע את החמרת העקומה עד לסיום הגדילה. הטיפול יכלול פיזיותרפיה, עיסוי ותרגילים שיחזקו את שרירי הגב. זה לא יתקן את העקומה אך ימנע ממנה מלהחמיר.
הטיפול בסקוליוזיס הוא בד"כ טיפול שמרני - כלומר אין צורך בניתוח - יש להקפיד על שינוי אורח חיים והקפדה על יציבה נכונה בשילוב עם טיפול פיזיותרפיה/דיקור סיני/ עיסוי רפואי
תרפיה מנואלית - עיסוי שרירי הגב + מתיחות ורוטציות למפרקי האגן והצוואר.
דיקור סיני - במצבים אקוטים - יעזור להפחתת כאב, במצבים כרונים יתאים כטיפול תומך
פיזיותרפיה - הנחיה לביצוע תרגים מתאימים
לקביעת טיפול / יעוץ והתאמת תוכנית טיפול מתאימה על ידי פיזיותרפיסט בכיר:
3
דלקת במרפק - טניס אלבו
טניס אלבו הוא מצב הגורם לכאב סביב חלקו החיצוני של המרפק.המונח הרפואי הוא 'דלקת בגידים הצדדיים של המרפק' (lateral epicondylitis).דלקת זו מתפתחת בדרך כלל עקב מאמץ ועומס יתר בשרירי ובגידי האמה, סמוך למפרק המרפק.הכאב יופיע בדרך כלל בחלק החיצוני של האמה הסמוך לנקודת כיפוף המרפק,כאשר מרימים או מכופפים את האמה, בזמן לפיתת חפצים קטנים (לדוגמה, בזמן אחיזת עט לצורך כתיבה) ובזמן פעולה סיבובית של האמה כגון פתיחת מכסה של צנצנת.לעתים עלול להיות קושי ליישר את האמה לגמרי.מרפק טניס נגרם בדרך כלל עקב שימוש יותר בשרירים המחוברים למרפק, המשמשים ליישור פרק כף היד. מאמץ יתר של השרירים והגידים עלול לגרום לקרעים זעירים ולהתפתחות דלקת סמוך לבליטה הגרמית בצידו החיצוני של המרפק (אזור הנקרא lateral epicondyle).מרפק טניס עלול להתפתח גם לאחר פעילות ששרירי האמה והזרוע אינם מורגלים לעשות. עם זאת, גם כאשר השרירים רגילים לבצע פעילות כלשהיא, שימוש חוזר ונשנה בהם עלול לגרום להתפתחות מרפק טניס.פעילויות העלולות לגרום להתפתחות מרפק טניס הן: ספורט כגון טניס, מטקות או סקווש.עבודות הכרוכות בתנועה חוזרת כגון סיוד או גיזום.עבודות הכרוכות בתנועה עדינה וחוזרת של פרק כף היד דוגמת תפירה, רקמה או הדפסה.פעילויות הכרוכות בכיפוף חוזר של המרפק כגון נגינה בכינור.פעילויות ספורט שכרוכות בזריקה כמו זריקת דיסק או כידון האבחון נעשה ע"י מספר בדיקות פיזיקליות קצרות, המצביעות באופן ברור על קיומה של הדפורמציה. איך מאבחנים טניס אלבו?האבחון יבוצע ע"י הפיזיותרפיסט של מרכז הטיפולים והוא יכלול מבחני כח ותנועה בתנוחות שונות ותשאול.איך מטפלים בדלקת במרפק?טיפול במרפק טניסמרפק טניס הוא מצב החולף מאליו גם ללא טיפול. עם זאת, מאחר שהגידים מחלימים לאט תהליך ההחלמה יכול לארוך שבועות ואף חודשים. אצל חלק מהאנשים המצב עלול להימשך אף שנה ויותר. בעזרת טיפולים פשוטים ניתן להקל על הכאב ועל אי הנוחות הנגרמים עקב המצב. מנוחה רבה היא האמצעי הטיפולי החשוב ביותר. יש להפסיק לחלוטין את הפעילות אשר גרמה להתפתחות המצב.בכדי לחזק את שרירי האמה יש לבצע תרגולי חיזוק, שיגרמו לכאב באזור. ניתן להניח רטיות (קומפרסים) קרות על המרפק במשך מספר דקות, כמה פעמים ביום, על מנת להקל על הכאב. אפשר להיעזר בשקית ירקות קפואים העטופה היטב במגבת נקייה (כדי למנוע כוויית קור). טיפולים פולשניים כגון ניתוח ישקלו אך ורק במקרים חמורים של מרפק טניס אשר אינם חולפים, כאשר טיפולים אחרים לא הועילו.ברגע שרמת הכאב יורדת, הפיזיותרפיסט יכול להתחיל בתוכנית חיזוק לקבוצת שרירים אלו.זריקת קורטיזול יעילה מאוד לכאב, אך לא מומלצת כיוון שהיא גורמת להיחלשות הגידים.הטיפול בדלקת המרפקהוא בד"כ טיפול שמרני - כלומר אין צורך בניתוח - יש להקפיד על שינוי אורח חיים בשילוב עם טיפול פיזיותרפיה/דיקור סיני/ עיסוי רפואי/ כל שיטה אשר יעילה בהפחתת דלקת.יש להתחיל את הטיפול באופן מיידי ולא לחכות- ככל שהזמן עובר, המחלה מחמירה, הכאבים וההגבלה מתגברים וזמן הריפוי מתארך.במרכז טיפולים אריאל הטיפול המומלץ הוא שילוב של מספר טיפולים:תרפיה מנואלית - עיסוי רקמות שרירי היד + מתיחות ורוטציות למפרקי הכתף, המרפק ומפרק כף היד.דיקור סיני - להפחתת הדלקת והכאבפיזיותרפיה - שימוש במכשיר טנס
חשמלי לצורך הפעלת קבוצות שרירים חשובות והפחתת דלקתלקביעת טיפול / יעוץ
תאמת תוכנית טיפול מתאימה על ידי פיזיותרפיסט בכיר
מוזמנים לקרוא עוד על דברים נוספים